هارد اکسترنال وسیله ذخیره کننده اطلاعات دیجیتالی است که می توان اطلاعات را بر روی آن ذخیره کرده و یا بازخوانی کرد. این کار توسط یک دیسک چرخان که توسط ماده ای مغناطیسی پوشانده شده انجام می شود. از جمله ویژگی های یک هارد اکسترنال می توان به توانایی آن در نگه داری اطلاعات حتی زمانی که هارد خاموش است اشاره کرد.اطلاعات ذخیره شده بر روی دیسک می تواند به صورت تصادفی و محلی مورد بازخوانی قرار گیرد یعنی نیازی به بازخوانی تمام اطلاعات ذخیره شده قبل از آن نیست. به عبارت دیگر یک هارد اکسترنال از مجموعه ای از دیسک های پوشیده شده از ماده مغناطیسی تشکیل شده که یک هد مغناطیسی می تواند اطلاعات را بر روی آن ذخیره کرده و یا بازخوانی کند.
هاردهای اکسترنالی که اولین بار توسط شرکت آی بی ام در سال 1956 عرضه شد، در واقع به عنوان یک هارد ثانویه در اختیار کاربران خانگی و ادارات قرار گرفت. با پیشرفت پیوسته تکنولوژی ساخت هاردهای اکسترنال این ادوات ذخیره کننده اطلاعات نه تنها اهمیت و جایگاه خود را حفظ کردند بلکه به عنوان حافظه هایی برای ذخیره اطلاعات سرورها و کامپیوترهای خانگی به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. در حال حاضر بیش از 200 شرکت تولید کننده هارد اکسترنال وجود دارد، با این حال معروفترین هاردهای اکسترنال عبارتند از هارد سیگیت، توشیبا و وسترن دیجیتال. به منظور درک بهتر اهمیت هارد های دیجیتال و گستردگی استفاده از آن لازم است اشاره شود که درآمد حاصل از صادرات هارد اکسترنال در سال 2013 پیش بینی می شود معادل 33 میلیارد دلار شود که البته با افت 12 درصدی نسبت به سال گذشته آن یعنی سال 2012 میلادی روبرو خواهد بود که در آن سال ارزش صادرات معادل 37.8 میلیارد دلار بوده است.
مهمترین شاخصه یک هارد اکسترنال ظرفیت آن و کارایی آن است. ظرفیت یک هارد اکسترنال شاید ساده ترین و آشکارترین مشخصه ای باشد که همگی به خوبی از آن اطلاع داریم. به عنوان مثال هارد با ظرفیت 500 گیگابایت می تواند حداکثر به میزان 500 گیگابایت (البته در حالت واقعی مقداری کمتر) را در خود ذخیره کند. با این حال به طور معمول تمام ظرفیت اعلام شده در اختیار شما نخواهد بود، زیرا بخشی از ظرفیت توسط فایل های سیستم و یا سیستم عامل کامپیوتر اشغال شده و مورد استفاده قرار می گیرد، یا ممکن است بخشی از هارد به منظور دوباره نویسی و ذخیره دوباره اطلاعات به منظور بازسازی اطلاعات مورد استفاده قرار گرفته باشد.
عملکرد یک هارد توسط مجموع زمان لازم برای حرکت هد هارد به ابتدای فایل مورد نظر و زمان لازم برای خواندن اطلاعات فایل مورد نظر خواهد بود که تابعی از سرعت گردش چرخشی هد هارد که به صورت دور بر دقیقه بر روی هارد مشخص می شود، نشان داده خواهد شد.
دو مورد از متداول ترین مشخصات هارد های مدرن عبارتند از هارد 3.5 اینچی برای دسکتاپ ها و هارد 2.5 اینچی برای لپ تاپ ها. هاردهای اکسترنال به شیوه های مختلفی به سیستم شما وصل می شوند که از جمله آنها می توان به کابل های اتصال SATA، USB و SAS اشاره کرد.
با این وجود اصلی ترین رقیب هاردهای اکسترنال مغناطیسی، ادوات ذخیره کننده اطلاعات SSD است که حافظه هایی به صورت فلش را می توان بدین صورت ایجاد کرد. با این حال به نظر می رسد هارد های اکسترنال مغناطیسی همچنان به عنوان اصلی ترین هارد های جانبی مورد توجه قرار بگیرند زیرا دو مزیت عمده داشته که عبارتند از ظرفیت بالا و در نتیجه قیمت کم ذخیره اطلاعات به ازای هر بایت اطلاعات. اما با این وجود حافظه های حالا جامد(SSD) در برخی موارد که سرعت دسترسی به اطلاعات، توان مصرفی و پایداری اطلاعات مهمتر از ظرفیت و هزینه ذخیره است، جایگزین مناسبی برای هاردهای مغناطیسی متداول شده است.